Nieuwsbrief CoderDojo Den Haag 2022

Nieuwsbrief CoderDojo Den Haag 2022

Het jaar zit er bijna op. Gelukkig hebben we in 2022 weer workshops in de bibliotheek kunnen organiseren. Ruim 260 deelnemers hebben zich hiervoor ingeschreven. We merken dat, zodra de inschrijving open staat, het maximaal aantal snel bereikt wordt. We zijn dus populair, zowel bij de kinderen als bij de ouders. Dat komt niet in de minste plaats door jullie, de mentoren, die bij elke workshop klaar staan voor vragen, oplossingen en inspiratie.

In deze nieuwsbrief blikken we niet alleen terug, maar ook vooruit, met onderwerpen als:

  • Workshops
  • De ruimte in de bibliotheek
  • Het Haags Technologie Festival
  • Robocup Junior
  • Mentorenoverleg
  • Nieuws van CoderDojo Nederland

De workshops
We hebben een gevarieerd aantal workshops. Vooral Scratch is zeer populair. Maar de andere workshops worden ook goed bezocht. Dit komt door de enthousiaste mentoren en de uiteenlopende opdrachten. We merken ook dat de deelnemers en de ouders zeer enthousiast zijn. We zijn goed op weg. Heb je trouwens ideeën voor nieuwe onderwerpen? Laat het weten.

Dus dank aan alle mentoren voor jullie inzet, dat maakt het dat het altijd weer een feest is!

De ruimte in de bibliotheek
We zijn natuurlijk erg blij dat de Centrale Bibliotheek van Den Haag ons ruimte biedt om de workshops te organiseren. Tegelijkertijd is de bibliotheek zelf ook blij met ons, omdat de CoderDojo precies past in de plannen om voor verschillende doelgroepen activiteiten en evenementen te hebben die verder gaan dan alleen boeken lenen. Om deze plannen te kunnen invullen is er ook flink verbouwd en dat hebben we gemerkt!

Waar we voorheen veel ruimte hadden op de eerste etage, en een paar keer de vijfde etage, is die ruimte nu weer wat kleiner. We zijn hierover in overleg met het team programmering van de bieb. Zij stellen voor dat we de ruimte op de derde etage gaan gebruiken: Lab B. Dit past volgens de bieb beter bij de doelgroep. Ook is er op de derde veel leesmateriaal over techniek en programmeren voor kinderen. De eerstvolgende keer gaan we daar gebruik van maken om te zien of dat een praktisch ruimte is. We hebben afgelopen zondag al een kijkje genomen en zien wel mogelijkheden.

Het Haags Technologie Festival
Op zaterdag 28 en zondag 29 januari organiseert de gemeente Den Haag het Haags Technologie Festival in het Museon|Omniversum. Het doel van het technologie festival is om kinderen en volwassenen te interesseren voor techniek en technisch onderwijs.

De verwachting is dat er vele honderden bezoekers komen. Maar het Museon is ook normaal geopend voor het publiek. Ook worden er extra bezoekers verwacht vanwege de regiofinales van de First Lego League: https://firstlegoleague.nl/

Door als CoderDojo Den Haag bij dit evenement aanwezig te zijn kunnen we weer een hoop nieuwe workshop-deelnemers verwachten én ons team van mentoren versterken. Bovendien is het voor mentoren natuurlijk mogelijk om een kijkje te nemen bij alle andere activiteiten in het Museon die tijdens dit weekend plaatsvinden. Vanzelfsprekend is toegang voor mentoren gratis en kan eten en drinken geregeld worden. We zijn nog in overleg met de organisatie over de vorm en inhoud van de workshops, die 29 januari toch al op de planning stonden.

Als je hierbij aanwezig wil en kan zijn, als bemensing van een stand of begeleiding bij een workshop, kan je je opgeven via onderstaande links. In januari gaan we bepalen hoe we deze dagen precies gaan invullen. Wil je hiervoor je naam op de lijst zetten? Voor de overzichtelijkheid kan je je opgeven voor één dag of voor allebei.

Zaterdag: https://coderdojo.svc.zone/?event=haags-technologie-festival-zaterdag
Zondag: https://coderdojo.svc.zone/?event=haags-technologie-festival-zondag

Robocup Junior
We werden onlangs door twee ouders, Tijn en Martina van der Zant, attent gemaakt op RoboCup Junior, een robots- en programmeerwedstrijd: https://www.robocupjunior.nl/. We willen samen kijken of er vanuit CoderDojo Den Haag een team is op te zetten om deel te nemen.

Hiervoor zetten we bij een volgende CoderDojo-editie het bouwen van een robot op de workshop-agenda. Tijn en Martina vullen het programma maar hebben wel wat hulp nodig van een mentor. Zodat ze niet met z’n tweeën als een vreemde eend in de bijt helemaal hun eigen gang gaan. Bovendien kunnen we hiermee ons workshop-aanbod weer eens uitbreiden.

Vanuit de deelnemers bij deze, en eventueel daaropvolgende workshops, wordt een team samengesteld. Kinderen die het leuk vinden (en ouders die het ook goed vinden) komen dan dus samen in een team terecht. Lijkt het je leuk om mee te doen en te helpen bij deze workshop? Laat het weten via contact@coderdojo-denhaag.nl.

Mentoren-overleg
Het wordt ook weer eens tijd voor een mentoren-overleg. We hebben nog geen datum gepland, maar mikken op januari of februari. Via datumprikker.nl kan je straks je beschikbaarheid opgeven. Heb je onderwerpen voor het overleg? Suggesties voor verbetering, nieuwe ideeën, of gewoon iets dat je wilt delen, meld het via contact@coderdojo-denhaag.nl en dan zetten we het op de agenda.

Bestuurswisseling Stichting CoderDojo Nederland
CoderDojo Nederland Na bijna tien jaar heeft Christian Vermeulen onlangs afscheid genomen als voorzitter van Stichting CoderDojo Nederland. Dank aan Chris, voor alles wat hij voor CoderDojo en de kinderen in Nederland hebt gedaan. Op https://coderdojo.nl/nieuws/algemeen/chris-neemt-na-bijna-10-jaar-afscheid lees je zijn verhaal.

Sanneke van der Meer heeft het voorzitterschap van Chris overgenomen. En Richard Vermeer van CoderDojo Alphen aan den Rijn heeft plaatsgenomen als bestuurslid. Samen met Marloes Bijkerk is het bestuur daarmee weer op volle sterkte.

 

We sluiten af met wensen voor het allerbeste voor de feestdagen, het nieuwe jaar en zien jullie graag gezond en wel bij onze volgende meetings.

Sander, Bert, Inge