Workshops

Bij de CoderDojo in Den Haag geven we heel veel verschillende workshops over allerlei onderwerpen. Sommige workshops zijn een stuk moeilijker dan andere daarom geven we hier wat meer uitleg over de verschillende workshops die we geven.

Niveaus

Beginner:

Je hebt nog nooit gecodeerd en wil graag meer weten over programmeren. Workshops van dit niveau zijn altijd zo gemaakt dat je nog niks hoeft te weten om ermee te beginnen.

Basis:

Je hebt al een paar keer eerder een workshop gedaan over dit onderwerp.

Gevorderd:

Je kan al je eigen projecten bedenken en maken over het onderwerp van deze workshop.

Meester:

Jij weet al heel veel over het onderwerp van de workshop en wil graag extra uitdagingen.

Beschikbare workshops

Code.org

Beginner-Basis

Op de site van Code.org kun je al heel snel de eerste beginselen leren van coderen, zelfs als je nog niet zo goed kunt lezen. Vanaf ongeveer 4 jaar zijn er verschillende cursussen te volgend die oplopen in moeilijkheidsgraad. Als je een account aanmaakt kun je de vorderingen opslaan en kun je later verder gaan waar je gebleven was.

Scratch

Beginner-Basis

Met scratch programmeer je jouw eigen interactieve verhalen, spelletjes en animaties. Je kunt je creaties delen met anderen via de online gemeenschap. Scratch helpt kinderen om creatief te denken, het probleemoplossend vermogen te verbeteren en geeft de mogelijkheid om samen te coderen. Essentiële vaardigheden voor de 21ste eeuw. In scratch kun je met blokken code als legostenen code bouwen, waardoor je vooral kan werken aan het ontwikkelen van je programmeer vaardigheid zonder te worden afgeleid door alles netjes en precies te moeten intypen. Ideaal voor beginnende programmeurs.

Micro:Bit

Beginner-Gevorderd

Met Micro:Bit van de BBC programmeer je een klein, maar een effectieve microcomputerboardje. Daarop zitten programmeerbare leds, drukknoppen, licht-, temperatuur-, bewegingsensoren. De Micro:Bit kan worden geprogrammeerd met een on- en offline grafische editor, lijkend op Scratch. Maar het is ook mogelijk om met Python, Javascript en PXT de Microbit te programmeren. Er is een grote range van robottoepassingen gemaakt, zoals de Maqueen, Qbit en de DFRobot. Niet te vergeten de ZIP Halo ring en diverse remote control devices. Kortom een zeer veelzijdige programmeeromgeving, zeer geschikt voor educatieve doeleinden.

Makey Makey

Basis

Ervaring met Scratch is noodzakelijk

Met de MaKey MaKey! sluit je de wereld op een creatieve manier aan op je computer. Door de simpele interface en het out of the box werken van de Makey’s is de drempel laag om hem door kinderen te laten gebruiken. Je maakt met Makey Makey een nieuw apparaat om je computer te bedienen net als met de muis en het toetsenbord. We combineren de Makey Makey met code gemaakt in Scratch. Als je nog niet eerder met Scratch hebt gewerkt is Makey Makey vaak nog te moeilijk, al kunnen oudere kinderen vanaf een jaar of 12 ook direct beginnen met Makey Makey.

HTML/CSS

Beginner-Basis

Lijkt het je leuk om websites te maken, kies dan in voor het onderwerp HTML en CSS. Je leert aan de hand van duidelijke voorbeelden hoe je zelf een webpagina maakt, en wat voor trucs je kunt uithalen met kleuren, letters en plaatjes. We hebben workshops beschikbaar waar iedereen mee kan beginnen. Met HTML voeg je alle informatie die je wilt laten zien op je website toe, dit lijkt heel erg op stukje tekst typen in een email of een programma als Word. Met CSS kun je ervoor zorgen dat je HTML er ook nog eens mooi uitziet, met verschillende kleuren, grote en kleine letters ect., je voegt dan de styling of opmaak toe

Codecombat

Beginner-Gevorderd

Codecombat is een spel waarmee je op een speelse manier kan beginnen met coderen. In tegenstelling met Scratch moet je hier wel je eigen code typen. Om het niet meteen te moeilijk te maken krijg je vanaf het begin stukjes code die je telkens opnieuw kunt gebruiken. De code die je schrijft is meteen in een echte geschreven programmeertaal zoals JavaScript of Python. Een ideale opstap om te beginnen met coderen en meteen ook te leren hoe echt geschreven programmeertaal eruit ziet.

Javascript

Basis-Gevorderd

Ervaring met HTML/CSS en een simpele programmeertaal als Scratch is noodzakelijk

Met JavaScript kan je de browser aan het werk zetten. Als je HTML en CSS al een beetje onder de knie hebt, kan je de browser nog leukere dingen laten doen. Met JavaScript voeg je namelijk interactieve elementen toe aan je website, elementen die jij kunt besturen. Je kunt bijvoorbeeld spelletjes, verhalen en animaties maken in je webbrowser. Aangezien JavaScript zelf moet worden uitgeschreven is het een stuk fout gevoeliger dan bijvoorbeeld Scratch. We adviseren om eerst goed te leren werken met Scratch voor je aan JavaScript begint.